
Aankomende Evenementen
Evenementen Lijst navigatie
“De zoon van de gazelle” (boekbespreking)
Guido Cooreman zal het boek "De zoon van de gazelle" van Sabine Wassenberg voorstellen, en daarna "Hayy ibn Yaqzan" van Ibn Tufayl. Met nabespreking.
Meer weten »Neopaganisme
Op 1 mei ging in Godsheide het Trefcentrum voor Levensbeschouwingen van start. Hiermee wil de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang de stap zetten van dialoog naar actieve samenwerking tussen levensbeschouwingen. Samen willen we bouwen aan een spirituele herberg waarin iedereen welkom is. In dit licht vinden er in de plaatselijke kerk o.a. lezingen plaats. De vierde spreker is Ben Verhaevert. Hij zal een uiteenzetting geven over paganisme, een containerbegrip dat verwijst naar een aantal natuurreligies waarin de verering voor de…
Meer weten »Ruimtelijke ordening en betaalbaar wonen (webinar)
Wat kunnen steden en gemeenten doen om een divers en betaalbaar woonaanbod te realiseren? Hoe leg je betaalbare woonvormen op in ruimtelijke uitvoeringsplannen? Hoe leg je zelf sociale lasten op bij gebrek aan een generiek beleid vanuit Vlaanderen? Welke bestaande en nieuwe instrumenten kunnen hiervoor worden ingezet? Aansluitend bij deze webinar is er een terreinbezoek aan enkele innoverende bouwprojecten op 22 april van 9.30u tot 12u. Inschrijven kan via https://contact.beweging.net/event
Meer weten »UMB brengt sociale en ecologische werkingen samen aan tafel (overlegraad) UITGESTELD
De Universiteit voor het Maatschappelijk Belang brengt allerlei partners samen om te bouwen aan een sociaal en ecologisch rechtvaardige samenleving: basisgroepen, ngo's, scholen, instellingen en bevlogen burgers. Het model van waaruit we werken is dat van een overlegplatform. Samenwerking en dialoog vormen onze kracht. Vernetting is ons slagwoord. We hebben de traditie om twee keer per jaar mensen en verenigingen samen te roepen die zich bij onze werking betrokken voelen. Hieraan geven we de naam Overlegraad. Hij biedt een mooie gelegenheid om…
Meer weten »Johan Danen over de grote milieudossiers van Limburg
Johan Danen schetst op deze gespreksavond een globaal beeld van de toestand van het leefmilieu in onze provincie en gaat graag in interactie met het publiek. Hij is sinds 2014 lid van het Vlaams Parlement voor Groen. Daar begon hij in de commissie leefmilieu, energie en klimaat. Vandaag is hij vast lid van de onderwijscommissie. Daarnaast volgt hij de grote Limburgse dossiers op, waarvan de meeste milieugerelateerd zijn. Voorheen was hij wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Hasselt, speelde hij een…
Meer weten »Repaircafé in Sledderlo
Een repaircafé is een bijeenkomst waar mensen hun spullen met de hulp van anderen herstellen. In Sledderlo werken ze breed: computers, smartphones, software, elektrische toestellen (senseo niet), fietsen, kleding en horloges. Er zijn een 10-tal vaklui aanwezig met het nodige materiaal. De herstellingen zijn gratis, maar voor wisselstukken kan de aankoopprijs gevraagd worden. Maximum drie stuks per persoon. Er is ook drank aanwezig, zodat het repaircafé een sociale activiteit wordt. Iedereen is welkom, al is het maar om een praatje…
Meer weten »Duurzaam in de verenigingen
In deze workshop bekijkt Tine Driessen (Ecolimburg) met ons hoe we in het verenigingsleven duurzaamheid kunnen nastreven op eetfestijnen, in materiaalgebruik, verplaatsingen,... Inschrijven via www.limburgsemilieukoepel.be/activiteiten.
Meer weten »Open ontmoetingsmoment bij Siloam
Siloam is de naam van een spiritueel huis nabij natuurreservaat De Teut in Zonhoven waar er plaats is voor de verstilling van lichaam en geest en voor het wonder van de natuur. Sinds februari wordt er regelmatig -elke donderdagnamiddag- een open ontmoeting georganiseerd, totaal gratuit, zonder een vaste activiteit of thema. Het huis staat open voor iedereen die zin heeft in een gesprekje, met een kopje koffie of thee. Je kan er ook gewoon even bezinnen, of de benen strekken…
Meer weten »De kunst van de burn-out
Hoe kunnen Cultuurwetenschappen bijdragen aan het ter discussie stellen van gangbare stereotypen en heersende stigma’s rond burn-out? Hoe kan burn-out bijdragen tot het creëren van een meer mensgerichte, duurzame mind-set? En vooral, hoe spelen artistieke representaties van burn-out hierbij een rol? Al te vaak wordt een burn-out gezien als een individuele pathologie die veroorzaakt wordt door persoonlijke kwetsbaarheden. Maar wereldwijd trekken psychologen aan de bel omdat de COVID-19 pandemie ervoor zorgt dat mensen over alle beroepssectoren heen meer werkstress ervaren…
Meer weten »